Pomoc w wyposażeniu ośrodka

Stowarzyszenie ARS VIVENDI na Rzecz Rozwoju ZS UNICEF w Rzeszowie jest organizacją pozarządową wspierającą działania Zespołu Szkół Specjalnych im UNICEF w Rzeszowie. Nasza placówka kształci dzieci i młodzież niepełnosprawną intelektualnie w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym, głębokim oraz z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Bezpośrednimi odbiorcami naszego apelu są dzieci i młodzież upośledzona umysłowo w stopniu głębokim. Nasi podopieczni to uczniowie o wielu dodatkowych schorzeniach taki jak, epilepsja, małogłowie, zespoły wad genetycznych, MPD, autyzm, mukopolisacharydoza.

Obecnie dzieci te, są objęte w naszej placówce indywidualnymi zajęciami rewalidacyjno-wychowawczymi. Z myślą o potrzebach naszych uczniów oraz w odpowiedzi na prośbę Rodziców, Dyrekcja Szkoły otwiera od września bieżącego roku Publiczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy dla uczniów z głębokim upośledzeniem umysłowym. Dzięki powstaniu tego Ośrodka nasi uczniowie będą mieli zapewnioną opiekę, edukację, rehabilitację a zarazem kontakt z szerszym środowiskiem społecznym. Czas pracy Ośrodka będzie dostosowany do wymogów współczesnych czasów. Do realizacji naszego celu potrzebujemy wsparcia i pomocy finansowej.

Obawy, które nam towarzyszą dotyczą sfinansowania profesjonalnego sprzętu terapeutycznego i pomocy dydaktycznych niezbędnych do prowadzenia zajęć z dziećmi o szczególnych potrzebach edukacyjnych.

Dzięki Pomocy Ludzi Dobrego Serca uzyskane środki pomocnicze przeznaczone zostaną na wyposażenie Sali do specjalistycznych zajęć i stworzenie bazy sprzętów i pomocy dydaktycznych i rehabilitacyjnych niezbędnych do prowadzenia efektywnych zajęć, pomagających poprawić sprawność i samodzielność uczniów z głębokim upośledzeniem umysłowym.

Nauczyciel Zespołu Szkół Specjalnych im. UNICEF w Rzeszowie Magdalena Machno:
e-mail: magdamachno@op.pl

Każdy kto chciałby wesprzeć realizację tego projektu może wpłacać pieniążki na nasz rachunek bankowy:

Z DOPISKIEM „WYPOSAŻENIE OŚRODKA”